VINCENTKA A VÍNO

Véčko bývá symbolem vítězství. Ve spojení Vína a Vincentka to vypadá na vítězný double. Spojilo se tady umění člověka s uměním přírody. Nápoj božský, nadpozemský a inspirace Múz se potkává s nápojem z podsvětí, z hlubin krystalicky čisté přírody, s nápojem z moře, které tam vzniklo před 60 miliony let. Nápoj, který lahodí, inspiruje, povzbuzuje, utěšuje a baví, se potkává s nápojem, který po staletí potvrzuje své léčivé účinky. Užitečnost a přínos spojení obou nápojů se datuje krátce poté co se Vincentka přestala čerpat do keramických nádob a spojila svou budoucnost se skleněnými lahvemi. Psal se rok 1820. Už v roce 1838 dosáhla produkce téměř 90 000 lahví, které se vozily do Brna, Bratislavy a Vídně. Jako první přišli na chuť Vincentce vinohradníci na jižní Moravě, kteří ji podávali ve svých vinných sklípcích k vínu. Výborně se osvědčila při míchání vinných střiků. Vychlazená a smíchaná s kvalitním suchým vínem výborně chutná, snižuje kyselost vína a zbavuje se své typické příchuti. Přináší úlevu po nadměrné konzumaci alkoholu, kávy a mastných jídel a je k nezaplacení při obnově biogenní rovnováhy v organismu po přílišných oslavách.

Už v roce 1864 bylo rozvezeno 137 000 lahví Vincentky po Rakousko-Uhersku, hlavně do vinorodých oblastí kde se popíjela smíchaná s vínem. Už inzerát z roku 1888 hlásá, že „Luhačovická Vincentka, nejsilnější alkalicko-muriatická kyselka je s mladým vínem nejlepším nápojem stolním a zdravotním“. A další inzerát vyzývá: „ Znalci vína dospěli k úsudku, k vínu pijeme jenom Vincentku. Žádejte ve všech vinárnách“. Jako vinný střik se pila i na císařském dvoru ve Vídni. K osvěžujícímu spojení vína s Vincentkou dochází především v letních měsících, kdy s příjemnou chutí vína dostáváme do těla také potřebné soli a minerály, které se z organismu v teplém počasí ztrácí.

Byla by ovšem  chyba nezmínit Vincentku jako základ  dalších míchaných nápojů, kde neexistují limity tvořivosti, fantazie a originality. Vincentka může posloužit třeba ve spojení se sirupy, bylinnými přípravky nebo malým množstvím vybrané lihoviny.

Nabízejí se fantazii všech, kdo si svůj originální nápoj chtějí po svém způsobu a podle své chuti připravit. Společnost Vincentka tak vyzve své fanoušky, aby dali průchod své tvořivosti a fantazii a namíchali si Vincentku po svém. Vyhlašuje tedy soutěž o nejlepší příběh spojený s tvorbou míchaného nápoje, kde základ tvoří právě Vincentka. Účastníky a výherce soutěže čekají zajímavé ceny. Tou nejhodnotnější je pak pobyt pro 2 osoby na 2 noci v luhačovickém hotelu Alexandria s polopenzí a volným vstupem do Wellness hotelu. Mezi další atraktivní ceny patří také dárkové kazety s produkty Vincentka. Podrobnosti se všichni dozví na FB, Instagramu a Web stránkách Vincentky.