ORL VINCENTKA FORUM 2019 A VÝROČÍ 200 LET PLNĚNÍ VINCENTKY DO SKLA V ROCE 2020

V Konferenčním centru City v Praze se 7.listopadu sešlo  204  odborníků ORL při příležitosti konání letos už 19. ročníku ORL Vincentka Fóra. Na letošním ORL Vincentka Foru byla udělena ocenění České společnosti ORL a chirurgie hlav a krku České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Medaili České lékařské společnosti JEP obdržel Prof.Jaroslav Fajstavr a Prof. Eduard Zvěřina se stal první neurochirurgem, který získal čestné členství České společnosti ORL a chirurgie hlav a krku ČLS JEP. Dále byly vyhlášeny Kutvirtovy ceny za nejlepší publikace.

Po prezentaci  generálního ředitele společnosti Vincentka, a.s. Jana Šumšala přišel hlavní bod programu . Slova se ujal jeden z předních představitelů naší ORL Prof. Jan Betka, který v rámci svého životního jubilea provedl posluchače  70 lety svého profesionálního  života  s otorinolaryngologií. Jeho zajímavou a vtipnou prezentaci  ocenili delegáti dlouhým aplausem ve stoje. Program uzavřely odborné přednášky ( Doc. Jan Bouček: Pokroky v péči o pacienty s ušním onemocněním, Prof. Jan Plzák – Invertovaný papilom, dr. Michal Zábrodský  – Endoskopická laryngeální chirurgie. )

Vincentka, která se již počtvrté stala partnerem ORL Fora a má za sebou i před sebou v krátké době tři významná výročí.

V roce 2018 oslavila 20 let novodobé éry od privatizace do podoby rodinné firmy. V letošním roce to je 350 let od první písemné zprávy o slaných vodách luhačovických.  Bylo to v roce 1669 kdy Jan Ferdinand Hertod, doktor filozofie a medicíny a člen Akademie přírodovědců Svaté říše římské , byl pozván do Luhačovic tehdejším správcem luhačovického panství Ondřejem Serenyim k posouzení vyvěrajících pramenů luhačovické slané vody. Ve své unikátní knize s názvem TARTARO-MASTIX MORAVIE (Karabáč moravský na usazeninu) zmiňuje jaké složky včetně soli voda obsahuje i jejich léčivé účinky na lidský organismus. V reakci na Hertodovo pojednání nechal hrabě Vincenc Serenyi, který nechal upravit hlavní pramen a podle něj dostal jméno Vincenz – Qelle, dnešní Vincentka.

Významným výročím roku 2020 bude 200 let plnění Vincentky do skla

Je notoricky známé, že Vincentka patří od nepaměti do skla. Sklo patří k neušlechtilejším a nejužitečnějším materiálům, které člověk s pomocí přírody přivedl na svět. Vincentka, léčivý pramen zdraví z hlubin třetihorního moře je pak darem  samotné paní Přírody. Není divu, že Vincentka se sklem nalezly v sobě již dávno zalíbení.

Plnění Vincentky do lahví se datuje od roku 1820, kdy namísto keramických nádob se začínaly používat skleněné lahve o objemu 1,5 litru. Až na krátké vybočení koncem 70. a začátkem 80. let 20. století kdy se Vincentka plnila do lahví z tvrzeného PVC, spojení Vincentky se sklem dosáhne 200 let. A také v tom je jedinečná. Významné výročí 200 let plnění do skla si Vincentka připomene v příštím roce . U příležitosti oslav tohoto výročí připravuje Vincentka na datum 12.7.2020  ve své firmě v Luhačovicích opět Den otevřených dveří se zajímavým programem.

sdílet